Tuesday, August 9, 2011

.i keje ok.

.assalamualaikum.


ikuti dialog di bawah : [dalam kelas Bahasa Arab]

pelajar A
ustaz, mak saye surirumah..surirumah dalam bahase arab ape?


ustaz
em .. kelas,,ade kawan kite tanye ni surirumah dalam b.arab ape??


pelajar B
la ta'mal ke ustaz?  (لا تعمل = tak bekerja)


ustaz diam. beliau tersenyum sambil mgeleng.


ustaz
kelas,, surirumah dalam bhase arab ape?


pelajar C
rabbatulbait..  (ربة بيت = surirumah)   


ustaz
na'am..ahsanti.. (..نعم.. احسنت = ya.. bagus.. )


pelajar C
haaza min fadhli rabbi ( هذا من فضل ربي = ini adalah dengan izin Allah)
[plaja2 diajar utk jwb begini bile dipuji]

ustaz :
jangan cakap mak kamu tak bekerja ye..surirumah tu kerja tau.. dorang nak kene masak lagi , kemas rumah , basuh itu basuh ini , dan byk lagi keje laen.penat.
jadi, jgn gune la ta'mal (لا تعمل = tak bekerja) tadi.. :)

.
.
..

(dialog di edit2 + ape yg aku egt sket2.huhu)

______________________________________________


sweet tak ustaz tu??
haha
tsengeh aku dgar ustaz tu cakap..
sbb memang btol pon..
penat kan jadi surirumah ..bukan tak keje.huhu

btuah la bini ustaz tu.. =p
ustaz tu mcm understanding gle.+sgt mhargai bini die+baek+blablabla~
haha


______________________________

aku pon besenye kalo orang tanye mak keje ape?
aku jawab "mak tak keje"
huhu
lpas ni ubah la kot..
"mak surirumah"
hehe
bunyi macam skema..tapi layan la..
tu lbeh baek..


trengat ayat ni -
betulkan yg biase ,
dan biasekan yg betul.

=)


oke.
jumpe lg.


assalamualaikum.



mood : rindu klas arab.huu




______________________________________

p/s- sejadah aku, aku jumpe kat tmpat letak sejadah surau..
mesti akak yg teramik sjadah aku tu ltak situ..huhu





sebarang salah dan silap, harap d maafkan =)

14 comment(s) to akoo =):

muhamad hanif said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

cikgu bi aku cakap surirumah tu bukan housewife (dalam inggeris) tapi,



alamakk, aku lupa lah..

akoo pae said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@muhamad hanif
huhu cehh..
nnt bile da egt , bgtau.haha

sifu im said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wahh..ko pandai arab er??

syarifahsidrus said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

pandai bahasa arab ni ye..untungnya :))

selalu sebut domestic engineer~ahahah

Iffah Afeefah said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hebak


best kan kalau dpt suami cmtu

Afikah Aziz said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

memahami tol ustat tu hehe,eh kirenye ika ni skema gak la kn sbb bile org tnye ika jawab ummi suri rumah hihi :P

CintaZulaikha said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ha a, dpt title suriumah tu lbh baik dari tader keje..penat tau jd suriumah~

tu sb saya sorg suriumah..hihi

vampire's lovex said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ustaz ko dah kawen blom..hehe...

H.J said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

aku nak gelak je dengan jawapan pelajar A...siap datangkan dengan fiil mudorik..aha

Hans said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

betul2
sokong ustaz ekau
suri rumah ada kerja yang tak akan pernah habis sampai bila2

syeedafabewlaz said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

akutawu yg mne satu kau pae,:D:D

merahitujambu said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

mak adalah suri di rumah...tiada dia sapa nk buat kerja rumah...kerja rumah tak pernah habiskan

akoo pae said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@sifu im
err taklah..aku blaja time f1 smpai f3 je pastu time asasi ade blaja satu short sem..

@ SS - haa...domestic engineer..
tu lah yg anep maksodkan kat atas tu kot. =)

@VL - ustaz tu dah lbeh kurg bapak2 kite da laa...huu

@ HJ- huu tak baek la ko nak gelak kat die..at least die cube jawab tau..hehe tau la ko pakar bhase arb =p

@syeda- hahah ko mmg la tau.. =)

GaRy™ said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

mak aq memang supermak.. keh3...

bace jgn xbace ..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...