Thursday, July 28, 2011

.lupekan pasal cincin.


assalamualaikum..
=)
oke.lupekan pasal cincin~
huhu


skang ni, meh citer pasal puase pulok..
akoo tgk ramai dah pakat citer pasal puase..
kat fb dah ade yg gune profile pic ramadhan..
kat blog pon, tulis post pasal tu..
hee

good2~
tu tandenye korang tak sabar nak mjalani ibadah puase kan..
dan mnempuhi bulan yg penuh barakah tu..
=)
milkysmile
so, akoo kat sini, nak citer pasal puase gak laa..
hehe
lagi 3 hari je..

_________________________

em,
sbenanye, aku pon tak tau nak citer ape..

err..
hmm
Photobucket
aku trengat, mase kecik dulu,
time darjah bape ntah..
waktu tu aku n family tinggal kat tganu lagi..
aku penah buke puase waktu tgah hari rasenye,
disebabkan mende yg tak patot.
huhu

aku bukak puase sbb terliur dengan 
pulut panggang.
hahah
sangat tak patot kann.
aku nmpak pulut panggang tu atas meja..
dan aku terase sangat nak makan.
mane tak goyah iman aku.. =p


adoii~
pulut panggang kat tganu mmg sedapp~
isinye ikan..
kalo kat pahang ni, aku slalu jumpe isi klape jep.
pedas pulak tuu..
huu tak suke lah.

tp yg ikan tu mmg sedap..
sbb tu la aku tak tahan kot waktu tuu..
naseb baek kecik lagi..
heheh
boleh dianggap tak matang dan tak boleh berpikir dengan baik.
so, dimaafkan. =)
*tp ganti tetap ganti~
Photobucket

huhu..
korang pulak mcm mane?
mesti ade pristiwe2 tak bole bla jugak kann
time puase kecik2 dulu..
tak pon time dah besar godang neh~ekeke
kongsi2 la ngan aku..=)


_______________________________________


gamba hiasan~
em di kesmpatan ni,aku nak mgingatkan korang dan diri aku sndiri,
jangan lupe,
banyakkan amal ibadah di bulan ramadhan nnt yep.
smoge bulan ni dapat mgubah kite ke arah lbeh baek.


err.tapi,,jangan banyak amal dalam bulan ni je,
then, abes ramadhan, jadi terok smule..
ataupon lagi terok~
huuu jangan2..
istiqamah dalam amalan2 yg baek oke..
=)
Photobucket
and jangan terlebeh excited nak raye..
hehe
ni, puase baru first day, 
dah sibuk nak pasang lagu raye..
da start countdown nak raye..
haishh~~

aku penah bace, umat zaman nabi dulu,
menangis tau bile ramadhan berakhir..
hmm kite??
tak sabar nak abes?
huu

huhu tapi mmg la aidilfitri tu kene disambut dengan baik. 
Hari raya ni kan hari kebesaran orang Islam. 
Ia diraikan sebagai hari kemenangan kita dalam menewaskan hawa nafsu dan perkara-perkara keji dalam tempoh sebulan Ramadan yang dah berlalu.
rayer kite citer kemudian~


cume, jangan terlebeh excited 
hakikatnye, ramadhan ni yg sebenarnye kite kene excited lebeh.

''padanya dibuka pintu syurga dan ditutup pintu2 neraka.dan diikat para syaitan pade bulan ini''

bulan ni jugak adenye lailatul qadar right?
itu yg kite kene rebut kawan2..
=)

________________________________

nak masok bulan ramadhan ni, buat aku teringat kat satu novel Hlovate.
=p

ade satu ayat dalam tu ,
''orang patotnye kejar lailatul qadar, tapi orang Malaysia  kejar lailatul kamdar''
huhu
-something to ponder-

__________________________


pastu, akoo jumpe ni kat blog ustaz Ridhuan Tee-

Imam Al-Ghazali dalam bukunya Ihya al-'Ulumuddin telah membahagikan puasa itu kepada 3 tingkatan:


Puasanya orang awam (shaum al-'umum): menahan diri dari perkara-perkara yang membatalkan puasa seperti makan dan minum.

Puasanya orang khusus (shaum al-khusus): turut berpuasa dari panca indera dan seluruh badan dari segala bentuk dosa

Puasanya orang istimewa, super khusus (shaum al-khawasi al-khawas): turut berpuasa 'hati nurani', iaitu tidak memikirkan sangat soal keduniaan


so, kite dok kat tingkat mane ye..
hmm.tanye diri sndiri oke.


tu je lah kot.
rasenye da agak panjang.
huhu

renung2kan dan slamat beramal~





sebarang salah dan silap, harap d maafkan =)

14 comment(s) to akoo =):

GaRy™ said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

dalam entri yang panjang2 ni, satu benda je gary highlight...

pulut panggang~.. (tetiba lapar la pulok..) T^T"

sifu im said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

yes..aku pon x sabar nk puasa..hehe

cik zaza said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

selamat berpuasa. ;)

blog-tips-kurus said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

(rajin ni tau!)
semua org harap dpt lipat gandakan pahala sepanjang Ramadan ini. Insya Allah.. :-)

muhamad hanif said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

dah nak puasa, kau dah abes ganti ke belum ?



AHAHHAHAHAHAHAHA

PENCONTENG said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

aku pulak kecik2 dulu curi2 minum air paip.

sekrang aku dah taubat. air paip tak best, tak indah mcm air sungai di syurga :)

zureen said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

selamat berpuasa! peasa penuh oke? ;p

syaHEREhays said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

selamat berpuasa~~~
pulut panggang....hihi~
besar godang! i like ur words~

hamzah ian said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

dah nak pose dah.. huhu

Afikah Aziz said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

errr ika plak terminum air susu,mase tu ummi suh wat susu kt adik yg kecik,bile tgk air tetibe je g minum lngsung x ingt tgh puasa haha...time tu drjah 4 muehehe :p


ape pun selamat berpuasa pae :)

merahitujambu said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

selamat berpuasa...

meaw said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

selamat menyambut bulan ramdhan yeeeeee, hehe.. :D

Hans said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hehehehe
pulut panggang mak den suka
den kurang sikit
mesti ada
tambah2 masa hari pertama puasa
ekekek
apa2pun selamat berpuasa

http://hanspunyablog.blogspot.com/2011/07/kontest-menang-duit-raya.html

syarifahsidrus said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

pulut panggang!hhaa..best2

sambut ramadan sebagai ibadah, bukan sebagai budaya :)

bace jgn xbace ..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...