Wednesday, January 25, 2012

u give me,then, i give u.

assalamualaikum..












nazar.


hukum bernazar = makruh

tapi bila dah bernazar, wajib buat.


kenape makruh?

hari tu ustaz tilawah aku ade cakap pasal nazar ni..die cakap, nazar ni jadi makruh sebab bile kite nazar, contohnye dalam gambar kat atas tu,bunyi nye macam kite yang bagi tawaran kat Allah (nak buat pertukaran dengan Allah)-


''Ya Allah, kalau kau bagi aku 4flat, aku puasa 6hari berturut-turut''

macam kite pulak yang nak bagi ganjaran puasa kat Allah.
sedangkan Allah yang memberikan segala benda kat kite.





MyEm0.Com

err.paham ke?
huhu aku tak engat sangat ustaz cakap camane sebenanye..tapi ape yg aku paham, macam tu lah.

pastu tadi, aku search la sket pasal nazar..


oh. rupenye nazar terbahagi kepada dua :

-nazar mutlak
-nazar mu'allaq


yang makruh macam kat atas tu adalah nazar mu'allaq.
untuk penerangan lebih lanjut boeh tengok - [sumber] dan [sumber]



*so, kesimpulannye tak payah lah bernazar (mu'allaq)


*Makruh ialah amalan yang apabila dikerjakan oleh seseorang, dia tidak dapat dosa dan akan diberi pahala jika meninggalkannya. [link] [link]




*semoge tilawah aku lulus.huhu - result keluar 31hb*










sebarang salah dan silap, harap d maafkan =)

17 comment(s) to akoo =):

nadzirah sofia said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hoi gud luck la ngan result tu...

akoo pae said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@nadzirah sofia
tq pia =)

KAMIHIDUP said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

:)

sergeant keroro said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

gudluck! tapi still tak berapa nak faham dengan nazar tu, wuwuwu

visitme@FaTiN cOrNeR said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

arghh..tenet aku mcm siput..berjam2 baru blh loading..

btw, aku pn baru tau nazar ada 2 jenis..nice info..hehe..

Far8 budak baik said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

tak pernah lagi bernazar..
tapi kawan kawan aku selalu buat..
=)

ABC said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

0o..kalo camtu kita puasa sunat jela..

baiti said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

debbo tunggu result..

Aishah Jahirah said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ada yg cakap kalau terniat kat hati tu dikira macam nazar walaupun xsebut perkataan nazar.akak pun tak pasti,tp seeloknya buat kalau rasa was2 or jumpa org yg lebih arif....baru tahu nazar ada 2 jenis....semoga berjaya dalam ujian...:)

teha said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

insyaAllah result kau okey :)

akoo pae said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@sergeant keroro
try bukak link2 sumber kat atas tu.ko tak paham sbb aku tak reti explain kot.hee


tq korg sume..smoge mulut korg masin.hahah

semutsengal said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

oh,

padahal kita hambaNYA kan.

Iffah Afeefah said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

okey thanks infonye

sgt bergune

aku br tau

Jue said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

bdk ofis pnah bnazar kalau thn tu dia pat g mnunaikan haji =)

ILA HonEyBuNNy said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ila pun ada bernazar kalau result lulus dgn cemerlang nak puasa...

sabar2..insyaAllah semuanya ok..;)

Hanie Dew said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

lumrah manusia nakkan ganjaran setiap perbuatan sampai hilang kesedaran. =(

Jay Joseph ^^ said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

oo camtu erk....hurm...^^ bgus btol info nih.^^

bace jgn xbace ..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...