Thursday, June 2, 2011

.sharing is caring.

ehem~
assalamualaikum..

sharing umbrella. =)
huhu tp aku kat cni bkn nk kongsi payung ngn korg,
tp sdikit ilmu..

read this conversation-
[between me n my beloved fren, A (not a real name)hu3]


 
me : A, btol ke istilah qada' solat tu sbnanye xd pon?

A   : em, sye pon ade dgar gak org ckp gitu. sbnanye xd pon istilah qada' tu.tp xsure ar, xde sumber sahih.hee

me : abes, kalo tertggl solat (subuh trutamenye) cm ne?

A   : mmg kene gnti. wajib kan. sbnanye kalo ade istilah tu umpama cam bleh je maen tggl, pastu qada'. ni nak mnunjukkan yg solat tu sgt pntg . xbleh tggl . tp islam kan x myusahkan . dan dalam islam xpe je kalo 'ter' , means xsgaje .kalo kte TERtggl ,solat, xpe je la, sbb xsgaje. tp kene gnti la sbb kte yg lalai ,mlupekan tggjwb kte tu . em, ni pon yg sye dgar ustzh2 explen ar .tatau r kak ... phm ke tak.hee

**note--die ni mude staon dpd aku,thats why la die pggl aku akak.
             n nme aku jd ... kat ctu sbb identiti d rhsiekan haha.

ok,sambung -

me : owh.mksodnye kene qada' ar?

A   : yup. qada' tu istilah yg kite cipte je la. eh ,means alim ulama' r (yg cipte) . cam rukhsah utk kte la.

me : owh.. sbb aritu sye bce kat fb, ade sorg tu ckp kalo trtggl solat, wat solat taubat je

A   : yup. da gnti solat tu.kte kene usehe la sgguh2 supaye solat kte tu d trime . kalo solat yg kte wat time waktunye tu pon wAllahualam d trime ke x . inikan plak solat bkn pade waktunye. kte da wat salah kan, kene la mntak maaf, means solat taubat, doa byk2 supaye Allah trime. qada' solat yg kte trtggl tu salah 1 care utk cover la, slaen tu kene la wat amalan2 sunat laen gak .cam solat taubat tu.
 .
 .
 .
 .
 .
 ....
*********************************
 em,tu la yg aku nak share..
pasal qada' solat..
mende yg da lme wat aku trtny2..

err..so,
tu je kot stakat ni..hehe

tp kte brusehe ar supaye kte x TERtggl solat..

kalo subuh tu an,,kte kene la cari inisiatif sndri utk bg bgon gak..
yela, besenye kte kunci alarm kat enset je an..
tp lgsong xsdar smpai ke sudah.

mgkin kte memerlukan seploh jam loceng tok mgejutkan kte..
huhu.
gmbr hiasan.hu3

or kene tdo lbeh awal.. ?err..hee

soh org kjutkan kte dgan mjerit skuat ati d tlinge kte smbil mnyepak2 bdn kte ke
[too cruel huh?] huu

its up to us..
emm..sblom tdo tu bce la ape yg ptot an,,
amik wuduk dulu..
kalo rajen , solat sunat 2rakaat skali..

insyaAllah,kalo kte brusehe dgn ikhlas,
Allah akan bantu kte..=)

orite.jom tdo.
dah 12.30..
huu
target aku nk tdo kol 12 td..
haish~

oke..renung2kan n slamat beramal.

assalamualaikum..


sebarang salah dan silap, harap d maafkan =)

3 comment(s) to akoo =):

n.a.d.i.a said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sama2lah jage solat kite,
kalau dah terlmbt,
tekad utk esoknye, jgn berulang lg.

nice entry :D

shopping2u said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

bagus entri ni..urm, lau kte niat nk bangun awal,, insyaAllah kte akn bangun awl.. niat nk wat bnda baik.. konpem tepat kte bngun, slalu mcm tu..

akoo said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

=)

bace jgn xbace ..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...