Wednesday, June 11, 2014

man ke?

assalamualaikum :]


hallo...



cuba tanya aku apa cita-cita aku sekarang. (selain QS)





*tengah imagine ada orang tanya*





aku nak jadi bisnessman. (man ke?)




aku nak bukak bisnes pakaian.
aku nak bukak bisnes jajan.
aku nak bukak bisnes coklat.
aku nak bukak bisnes aiskrim.






banyak kan? *\o/*



sebab aku geram. contoh satu, orang yang jual baju muslimah. (kononnye)
mahal nak mampos. mampos pun tak mahal macam tu.
i was like, "kau nak galakkan orang pakai pakaian menutup aurat ke idok ni?"
orang jual tudung pun sama. mahal cekik darah. tak faham kenapa nak cekik darah.
darah je pun.
eh maksud aku, tudung je pun. tang mana ntah yang nak mahal sangat.
i mean, tak bermakna tak boleh ambik untung langsung. tapi berpada la.


ada satu hadith tu aku tak ingat laaaa...
tapi lebih kurang maksudnye, dalam jual beli ni, kita boleh bersedekah.
keuntungan tu biar sikit, tapi berterusan.
bersedekah dalam jual beli tu maksudnye, tak jual mahal sangat la.
maknanya dalam berbisnes pun kita boleh bantu orang. bukan bebankan orang yang nak beli tu.
hm hm siapa yang tahu hadith tu, tolong share :]




cerita pasal jajan pulak, aku lagi sakit hati.
aku pantang betul orang yang jenis jual angin(udara) ni. 
Allah bagi kita udara free je, tapi ada pulak makhluk yang menjualnya.
#mohonterasa
ye lah. jajan tuuuuuuuuuuuuu plastik je besaaaaaaaaaaaaaaar.
isi tak sampai separuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!


aku yang nak beli twisties ke, bika ke, corntos ke, super ring ke, rasa stress selalu.
sebab aku tak izinkan diri aku beli. aku rasa bodoh sangat kalau aku beli.
aku tak de lah bodoh sangat.
kalau nak jual sikit, kecikkan je la plastik tu. rendahkan lah harga tu.
seriusly. depa pikir kita ni bodoh sangat ke.
tapi kalau desperate sangat, aku beli jugak T.T






coklat n aiskrim tu aku saje je. sebab aku suka coklat and aiskrim,
so aku nak jual. yang murah-murah. biar orang sekeliling bahagia.
sebab coklat dan aiskrim tu sebahagiaan dari kebahagiaan tau.
hahaha















hm. karut sangat ke entri ni?
layan lah. sebab ada orang suruh update. hee
till then~


















sebarang salah dan silap, harap d maafkan =)

8 comment(s) to akoo =):

Nor Bashirah Mohd Fauzi said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

stuju sangat..!!!!!!

nak kata jarum ke benang buat dari Emas bukan... aigooo

Hafizin Jamil said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

nanti kalau dah berjaya jangan lupa bagi dekat aku kad diskaun eh? hahaha

serius ke ko puji ayat berita aku dekat entry tu? hahaha

akoo said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

HJ: haha ye la. aku tak reti buat ayat tersusn macam berita gitu

Kira Sakura said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kannnnnn kadang mcm mana la nk maju. orang beli sekali jela lepas tue takde ulang beli lagi dah =.=

Syazana Zainn said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kannn mahal sangat setengah brang tudung ni
maybe brand kot -_-'
3 helai seribu ringgit jeww -____-'


beli yg murah2 je, elok juga, malah tahan bertahun :)


p.s: salam singgah n kenal ye :)

xoxo
S

Eza Boom Boom said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Best entry ni. HAHA. Gelak-gelak baca. Memang stuju dengan statements awak kt entry ni. Eza pn nak jadi org bisness, p keberanian tu belum ada. Huahua :P

Hafizin Jamil said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

weh? apesal ko malas nak update blog buruk ko ni?? kah3.. penat aku bukak.

Nur Fatin said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

agree!

bace jgn xbace ..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...